De BPM-vrijstelling voor ondernemers vervalt

13 mei 2024
De BPM-vrijstelling voor ondernemers vervalt

Als ondernemer heeft u een bestelauto nodig om spullen of producten bij uw klanten te brengen. Deze wagen is onmisbaar voor uw onderneming. Op dit moment betaalt u als ondernemer geen BPM wanneer u een bestelauto aanschaft, vanaf 1 januari 2025 gaat dit veranderen. Hoe dat zit? Lees snel verder.

BPM betalen

Wanneer u een nieuwe auto koopt dan betaalt u Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Dit is eigenlijk een aankoopbelasting. De hoogte van deze belasting wordt bepaald aan de hand van de fijnstof-uitstoot van de auto. Des te hoger de uitstoot van uw auto, des te hoger de BPM.

Deze belasting geldt nu alleen bij de aankoop van een particuliere auto of bus. Als ondernemer hoeft u de BPM op dit moment nog niet te betalen. Vanaf 1 januari 2025 vervalt de vrijstelling van de BPM voor ondernemers en moet u de belasting bij aanschaf van een nieuwe zakelijke bestelauto gaan betalen. Voor emissievrije bestelauto’s blijft de uitzondering nog wel bestaan. Wanneer u kiest voor een waterstof- of elektrische auto dan heeft u nog steeds voordeel.

Aankoop van een nieuwe bedrijfswagen

Nu het afschaffen van de BPM-vrijstelling zo dichtbij komt is het belangrijk om eens goed te kijken naar uw huidige bestelauto. Is deze al aan vervanging toe of kan hij nog even mee? En het belangrijkste daarbij is, hoelang kunt u nog met de bestelauto rijden? Is de auto eigenlijk volgend jaar aan vervanging toe, dan kan het slimmer zijn om de wagen dit jaar te vervangen.

Door het vervallen van de BPM-vrijstelling kan een bestelauto met verbrandingsmotor tot wel 45% duurder worden. Het kan dus veel geld schelen om de auto iets eerder te vervangen. Zeker als u met een omvangrijk wagenpark werkt, is het nadenken over vervanging van (een deel van) uw bestelwagens geen overbodige luxe.

De huidige BPM-vrijstelling geldt alleen voor nieuwe bestelauto’s met verbrandingsmotoren die voor 1 januari 2025 op kenteken gezet zijn. Bij alle bestelwagens die na 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moet BPM betaald worden.

Nieuwe bedrijfswagen en verzekeren    

Twijfelt u over de aanschaf van een nieuwe bestelauto en of u de juiste verzekeringen heeft voor uw wagenpark? Wij helpen u graag met een advies op maat. Maak vandaag nog een afspraak met een adviseur van Zuiderhuis. Wij staan voor u klaar.

Meer informatie?