Aansprakelijkheids- verzekering voor webshops

Aansprakelijkheidsverzekering webshops

Iedereen kent de aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade (materieel of letsel) die je veroorzaakt bij een ander (niet bewust natuurlijk). Voor bedrijven heb je de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB). Op de polis staat in welke hoedanigheid je verzekerd bent.

Importeer je je producten van buiten de EU, dan gelden andere verplichtingen

Als je goederen uit landen importeert die niet tot de EU behoren is de aansprakelijkheid anders geregeld. Je wordt dan volgens de wet niet meer als handelaar, maar als producent gezien. Je moet dan dus de dekking voor de aansprakelijkheid na schade door het product, zélf geregeld hebben. Daarom is het van belang dat bij de verzekeraar bekend is dat je importeert van buiten de EU. Je krijgt dan een aanbieding die óók deze productaansprakelijkheid (PA) verzekert.

CE certificaat en testrapporten

Sommige producten die je op de Europese markt brengt, moeten goedgekeurd zijn om de productaansprakelijkheid te kunnen verzekeren. Dit kan met een CE certificaat. Dit geldt vooral voor elektronica, bouwproducten, speelgoed en medische hulpmiddelen. Voor chemische stoffen en mengsels (parfums/oliën bijvoorbeeld) geldt een andere wetgeving (REACH). Je bent dan verplicht om de samenstelling aan te tonen. Naast de CE certificaten gaan we ook de bijbehorende testrapporten opvragen.

Je hebt niet voor alle producten een CE certificaat nodig. De artikelen die niet in onderstaande lijst voorkomen zijn standaard meeverzekerd.

 • Cosmetica, huid- en chemische tandverzorgingsproducten 
 • Cosmetische apparatuur (waaronder ook laser- en IPL apparatuur) 
 • Voedings- en genotmiddelen (inclusief voedingssupplementen).  
 • Tabaks- en rookwaren (waaronder ook e-sigaretten)  
 • Babykleding en andere artikelen voor baby’s  
 • (Dier)geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en -apparatuur.  
 • Medische mondkapjes, medische beschermingsmiddelen en gehoorbescherming. 
 • Motorrijtuigen, vaartuigen, vliegtuigen en andere objecten met eigen voortbeweging (waaronder steps, karren, boards, drones, enz.)  
 • Kritische onderdelen voor motorrijtuigen, vaartuigen, vliegtuigen en andere objecten met eigen voortbeweging 
 • Gevaarlijke stoffen en chemische stoffen (waaronder ook vuurwerk) 
 • Fietsen, steps en kritische onderdelen voor fietsen en steps (waaronder frames, wielen, stuur, accu’s enz.)   
 • Zonnepanelen, omvormers, warmtepompen, boilers, ketels en onderdelen voor deze energiesystemen.   
 • Erotische- en daaraan verwante artikelen 
Meer weten over Aansprakelijkheidsverzekering voor webshops?

Volledige verzekering tegen een scherp tarief

Rivez-Zuiderhuis biedt een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering mét productaansprakelijkheid aan tegen een scherpe prijs. Vooraf worden de producten die je gaat verkopen beoordeeld of zij wel of geen certificering nodig hebben en of dat wel of niet aanwezig is. Als alles klopt, krijg je een polis met de dekking die je nodig hebt.

Andere belangrijke verzekering voor webshops:

Indien van toepassing is een goederentransportverzekering ook het overwegen waard. Lees hier meer:

Meer informatie? Neem rechtstreeks contact op met ons E-commerce Team via ecommerce@rivez-zuiderhuis.nl of 0495 - 456 666. Je kunt ook het contactformulier invullen.

Veelgestelde vragen Aansprakelijkheidsverzekering webshops

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor e-commerce bedrijven?

Nee, die is niet verplicht. Het beschermt je wel tegen schadeclaims waarvoor jij aansprakelijk bent als verkoper van niet Europese producten binnen de EU en ...

Hoe meld ik nieuwe artikelen aan?

Je hoeft alleen het CE certificaat (eventueel met foto) toe te sturen, waarna de controle plaatsvindt. Na goed­keuring wordt het nieuwe artikel bijgeschreven op de ...

Betaal ik premie per artikel?

Nee, de totale premie is gebaseerd op de totale jaaromzet

Waarom betaal ik 21% assurantiebelasting i.p.v. 21% BTW?

De overheid heeft ervoor gekozen bijna alle schadeverzekeringen apart te belasten. Deze assurantiebelasting is niet verrekenbaar via de BTW staat.

Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben voor transportschade?

Dan is de transporteur in veel gevallen aansprakelijk voor maximaal € 3, 40 p/kg lading. Waarde daarboven komt voor jouw rekening.

De vervoerder regelt toch altijd de verzekering van het transport?

Nee, dat is niet waar. De verzekering van de vervoerder of logistiek dienstverlener regelt alleen de aansprakelijkheid van de vervoerder. Het gaat om de eigen ...