Belangrijk: Verleng tijdig het autocertificaat van uw auto

12 juni 2021
Belangrijk: Verleng tijdig het autocertificaat van uw auto

Diefstal van voertuigen is helaas dagelijks aan de orde. Het is een schadeclaim die in de papieren loopt. Logisch dat verzekeraars bij dure auto’s om een geldig certificaat van het beveiligingssysteem vragen.
Gelukkig dalen de diefstalcijfers iets en worden er meer auto’s teruggevonden na een diefstal. Toch blijft autodiefstal een groot probleem. Een gecertificeerd beveiligingssysteem blijkt een positief effect te hebben op de kans dat een auto gestolen wordt. Auto’s met een gecertificeerd beveiligingssysteem worden 74% minder vaak gestolen en 62% vaker teruggevonden dan auto’s zonder beveiligingssysteem.

Er zijn 5 klassen in de beveiliging van auto’s

Hieronder worden de 5 klassen beschreven in volgorde van de minste beveiliging naar de meest geavanceerde vorm van autobeveiliging.

  1. Startonderbreker. Met dit systeem kan de auto niet worden gestart zonder autosleutel, transponder of handzender. Het systeem wordt in de meeste voertuigen af-fabriek standaard ingebouwd.
  2. Inbraakdetectie met alarmering. Als de autoportieren, de kofferbakklep of de motorkap geforceerd worden, gaat er een alarm af. Ook gaan de autolampen flikkeren.
  3. Hellingshoekdetectie. Zodra de hellingshoek van de auto verandert door opkrikken, wegslepen of optakelen, gaat er een hoorbaar en zichtbaar autoalarm af.
  4. Beperkt voertuigvolgsysteem. Als de auto als vermist wordt opgegeven, wordt een GPS-volgsysteem ingeschakeld. De politie kan dan nagaan waar de auto zich bevindt.
  5. Uitgebreid voertuigvolgsysteem. Het GPS-volgsysteem wordt automatisch ingeschakeld zodra het autoalarm afgaat. De diefstal hoeft dus niet eerst ontdekt te worden.

Waaraan moet autobeveiliging aan voldoen?

Er wordt door verzekeraars steeds vaker geëist dat een dure (bedrijfs)auto deugdelijk beveiligd is tegen diefstal. Het type beveiliging hangt af van een aantal factoren zoals de leeftijd van de auto, de cataloguswaarde en de diefstalgevoeligheid. Jonge auto’s met een hoge cataloguswaarde staan het hoogst op het verlanglijstje van criminelen. De beveiligingsvoorwaarden voor die auto’s zijn daarom strenger.

Check tijdig de geldigheid van het beveiligingscertificaat

Een Kiwa SCM-gecertificeerd inbouwstation bouwt vaak de beveiligingssystemen in de auto. U als autobezitter ontvangt dan een certificaat met een geldigheid van 3 jaar. Zonder geldig certificaat komt u bij diefstal niet in aanmerking voor een (volledige) schadevergoeding. Let er wel op dat het uw eigen verantwoordelijkheid is om te checken of het certificaat verlopen is. Dat kan heel gemakkelijk met een kentekencheck op de website van Kiwa SCM.

Is het beveiligingssysteem niet ingebouwd door een Kiwa SCM-gecertificeerd inbouwstation? Dan kan u de geldigheid daar niet checken. U moet dan contact opnemen met de organisatie die het beveiligingssysteem heeft geleverd of ingebouwd.

Doe de kentekencheck

Veel mensen vergeten hun certificering te checken, daarom heeft Kiwa SCM een kentekencheck ontwikkeld. Met deze kentekencheck krijgt u een automatische melding. U ontvangt zes weken voordat het certificaat verloopt een e-mail met een herinnering dat er een periodieke keuring moet
worden uitgevoerd. Blijft de keuring uit en verloopt het certificaat? Dan ontvangt u nogmaals een e-mail. Zo wordt u op de hoogte gehouden en komt u nooit voor verrassingen te staan.

Meer informatie?