Waarom zien we een toename in beleggen?

08 oktober 2020
Waarom zien we een toename in beleggen?

De spaarrente is historisch laag, de ontwikkeling van de economie ligt op zijn gat en vanuit de overheid zien we ook steeds minder initiatieven.

Daarnaast zien we bij mensen meer aandacht voor spaardoelen, ofwel wensen die men in de toekomst wil realiseren zoals bijvoorbeeld pensioensparen, de studie van de kinderen of een wereldreis.

Om deze financiële doelen te bereiken, moet er meestal geld opzij gezet worden en uiteraard het liefst met zoveel mogelijk rendement (rente). Ontwikkelingen als een hogere belasting op vermogen in combinatie met de huidige lage rente, draagt hier momenteel niet aan bij. Sterker nog, men teert zelfs in op het vermogen.

Mede door deze ontwikkelingen zien we een toenemende belangstelling voor beleggen.

Periodiek beleggen als eerste kennismaking voor startende beleggers

Er zijn verschillende beleggingsvormen, waarvan periodiek beleggen een prima product is als eerste kennismaking voor beginnende beleggers.

Wat is periodiek beleggen?

Bij periodiek beleggen is de basis het maandelijks inleggen van een vast bedrag. Oftewel; periodiek inleggen. Dit is mogelijk vanaf 100 euro per maand.

Door het inleggen van een maandelijks bedrag profiteert de belegger van zogenaamd “gemiddeld aankopen”. Dit betekent dat de ene maand aandelen worden ingekocht voor een hoog bedrag en de andere maand voor een lager bedrag. Zo komen de aandelen uit op een gemiddelde waarde. Zou u in één keer voor een hoger bedrag aandelen aangekocht hebben, terwijl de koersen hoger staan (en de aandelen dus duurder zijn), dan krijgt u minder waar voor uw geld.

Is het niet duurder om elke maand aandelen te kopen?

Het kopen van maandelijkse aandelen is niet duurder dan alles in 1 keer. Het kost even veel. U betaalt tenslotte elke maand aankoopkosten. Om het uit te leggen een rekensommetje:

Stel, u heeft 1200 euro om te beleggen en over dit bedrag worden aankoopkosten gerekend van 1%. Koopt u in 1 keer beleggingen aan dan betaalt u dus 12 euro. Verdeelt u deze 1200 euro over een heel jaar (wat neerkomt op 100 euro per maand), dan betaalt u maandelijks 1% over 100 euro, dus 1 euro x 12 maanden is ook 12 euro per jaar.

Het positieve gevoel van periodiek beleggen

Beleggen gaat gepaard met emotie. Door periodiek een vast bedrag in te leggen wordt een deel van deze emotie getemperd omdat u namelijk minder snel een daling in de portefeuille ziet (wat kan zorgen voor stress). Het blijkt dat men hierdoor beter in staat is rationele beslissingen te maken. Ter illustratie laten we in onderstaande grafiek het verschil zien.

Voorbeeld grafiek beleggen

De blauwe lijn is de situatie waarbij we 1200 euro inleggen en 100 euro per maand bijstorten (periodiek beleggen). De oranje lijn is de lijn waarbij we in één keer 2400 euro inleggen. Zoals te zien is, is de blauwe lijn een opgaande lijn en ziet er daardoor beter uit ondanks het negatieve rendement van -10% in de eerste maand. Iedere maand komt er tenslotte 100 euro bij. De oranje lijn daarentegen ziet er minder positief uit omdat deze vlakker is. Pas na 10 maanden ziet u hierbij het positieve resultaat.

Andere voordelen van periodiek beleggen

Beleggen gaat ook vaak samen met discipline. Periodiek beleggen zorgt in het begin voor een goed gevoel en discipline. Dit is nodig om ervaring op te doen als belegger. Door voor een automatische incasso te kiezen, kost het vaak minder moeite om (een relatief laag bedrag) te storten en bij iedere storting ziet u dat u dichter bij uw doel komt. Het is gemakkelijker vol te houden dan wanneer u iedere keer bewust moet besluiten om bij te storten.

Wanneer kan periodiek beleggen minder geschikt zijn?

Voornamelijk door de grootte van het bedrag dat u heeft om te beleggen, kan het minder interessant zijn om periodiek te beleggen. Stel, u heeft een aanzienlijk bedrag om te beleggen en u gaat dit maandelijks inleggen. U profiteert op dat moment minder van de kracht van de beurs. Als uw vermogen dus langs de zijlijn staat te wachten, dan levert het vaak op termijn minder op.

Zuiderhuis helpt potentiële en beginnende beleggers

Wilt u gaan beleggen en zo ja, waarin en hoe? Dat zijn vragen waarbij u advies kunt gebruiken. Zuiderhuis heeft adviseurs in huis, die specifiek gespecialiseerd zijn in al uw vragen en wensen met betrekking tot inkomen en vermogen. Zij zijn perfect in staat u te adviseren en te begeleiden bij het realiseren van uw doelen, wat deze ook zijn. Beiden zijn gecertificeerd Financieel Planner (FFP) met het FFP-keurmerk en kunnen voor u een financieel plan op maat maken.

Wilt u een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs, neemt u dan contact op voor een afspraak.

Meer informatie?