Overdrachtsbelasting 2021

30 september 2020
Overdrachtsbelasting 2021

Per 1 januari gaan de regels voor het betalen van overdrachtsbelasting op de schop. Het kabinet wil jonge huizenkopers die een huis kopen om zelf in te gaan wonen voordeel geven, terwijl voor beleggers een hoger tarief aan overdrachtsbelasting gaat gelden. Op deze manier hoopt de overheid de verkoop aan jonge huizenkopers te stimuleren en deze (vaak) starters te helpen om een huis te kunnen kopen. Wat betekent dit als u nu of straks een huis wil kopen? Zuiderhuis brengt het in kaart.

Wat verandert er voor 18 tot 35 jarigen?

Allereerst; wat gaat er wijzigen? Wanneer u nu een huis koopt, betaalt u 2% overdrachtsbelasting. Op de huidige gemiddelde huizenprijs van € 335.000,- gaat het dan om een bedrag van 6700 euro. Volgend jaar komt hier verandering in. Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar krijgen dan éénmalig een vrijstelling van het betalen van deze overdrachtsbelasting. Hiervoor moeten zij wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De koper is 18 tot 35 jaar en koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en laat dit vastleggen in een verklaring.
  • De koper woont zelf in de woning en laat dit vastleggen in een verklaring.

De genoemde verklaring wordt afgegeven aan de notaris. Is een van de kopers op het moment van aankoop wel 35 jaar of ouder? Dan betaalt deze koper wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij/zij eigenaar van is. Iedere koper tussen 18 en 35 kan éénmalig gebruik maken van de vrijstelling, ongeacht of zij eerder een woning gekocht hebben. Het is dus geen regeling alleen voor starters.

Wat verandert er voor 35+ en beleggers?

Bent u ouder dan 35 jaar dan betaalt u 2% overdrachtsbelasting, mits u de woning gebruikt om hier zelf te gaan wonen. Dit wordt ook vastgelegd in een verklaring bij de notaris. Als deze verklaring niet afgegeven kan worden of u koopt de woning als beleggingsobject, dan gaat u na 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting betalen over uw huisaankoop.

Wat is nu verstandig voor mijn situatie?

Bent u bezig met de aankoop van een woning en wilt u weten wat voor u de verstandigste keuze is met betrekking tot de overdrachtsbelasting? De adviseurs van Zuiderhuis helpen u graag. Of het nu gaat om gebruik te maken van de vrijstelling op overdrachtsbelasting of juist om nog voor eind 2020 de koop af te ronden zodat u nog profiteert van een gunstiger belastingtarief op uw investering. Neem vandaag nog contact op met Zuiderhuis voor meer informatie.

Meer informatie?